GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, čeka se podatak o inflaciji u SAD-u

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, čeka se podatak o inflaciji u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2022 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim burzama oprezno se trgovalo u utorak, jer financijska tržišta brinu tvrdokorni globalni pritisci rastućih troškova poslovanja, a za nove smjernice čeka se podatak o inflaciji u SAD-u i po svemu sudeći izgledno, treće po redu dizanje kamatnih stopa u SAD-za za 75 baznih bodova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,00 sati bio je u minusu 0,2 posto. Od početka mjeseca taj indeks je na dobitku 5 posto.

Istodobno, japanski Nikkei indeks oslabio je 0,81 posto, dok su kineski burzovni indeksi su blago porasli, kao i južnokorejski Kospi.

Blagim oscilacijama azijske burze prate slična kretanja na Wall Streetu, gdje je Dow Jones u ponedjeljak blago porastao, a Nasdaq i S&P su blago pali.

Neočekivano snažan rast zapošljavanja u SAD-u tijekom srpnja, za 528 tisuća, stavio je u fokus tržišta podatak o inflaciji za srpanj, koji bi trebao biti objavljen u srijedu, a koji će zasigurno utjecati u idućem razdbolju na Fedove monetarne poteze.

"Wall Street se bori s održavanjem prošlotjednih dobitaka, dok se fokus premješta s američkog tržišta rada na inflaciju. Prioritet smanjenja inflacije kako bi se poduprla ekspanzija domaće potražnje i održivi rast radnih mjesta odzvanjat će jasno i glasno sa simpozija Feda u Jackson Holeu od 25. do 27. kolovoza", ističu analitižari ANZ-a u bilješci klijentima.

Stagnacija i kod devizna, cijene nafte u slizanom trendu

Dolarov indeks kreće se nadomak nedavnih rekordnih razina, oslabivši tek 0,05 posto, na 106.39 bodova, dok tržišni sudionici čekaju objavu podatka o potrošačkim cijenama u SAD-u za srpanj.

Ekonomisti očekuju da će pokazati usporavanje godišnje stope inflacije s lipanjskih 9,1 na 8,7 posto. Taj ključni podatak trebao bi biti objavljen u srijedu, a dotad će na deviznim tržištima biti relativno mirno.

Istodobno, tečaj dolara stagnira prema euru, koji stoji 1,019 dolara, dok je prema jenu blago oslabio, za 0,07 posto, na 134,9 jena.

"Rastu očekivanja da će Fed na zasjedanju 21. rujna podići kamatne stope još jednom za 75 baznih bodova na krilima snažnog izvješća o zaposlenosti od petka. Prognozira se blago popuštanje inflatornih pritisakama, no to možda neće biti dovoljno Fedu da popusti sa zaoštravanjem monetarne politike", istaknula je Jane Foley, valutni strateg u Rabobanku.

Na naftnim tržištima cijene barela nastavile su padati, nakon prošlotjedne najlošije izvedbe još od travnja, kada su cijene pale 9 posto.

Barel Brenta u Londonu jutros je pojeftinio 0,14 posto, na 96,51 dolar, a WTI-ja u SAD-u za 0,17 posto, na 90,61 dolar.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE