GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brine širenje koronavirusa

Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brine širenje koronavirusa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, jer ulagače zabrinjava nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je skočio gotovo 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,4 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,2 posto.

Jučer su cijene dionica na azijskim burzama snažno porasle jer su čelnici Europske unije postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu u iznosu od 750 milijardi eura, kao i dogovor o sedmogodišnjem proračunu u iznosu od 1.074 milijarde eura.

Premda se očekuju i nove poticajne mjere u SAD-u, što bi trebalo podržati izlazak najvećeg svjetskog gospodarstva iz recesije, azijski su ulagači oprezni zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

U svijetu je dosad tim virusom zaraženo gotovo 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je jučer po prvi put zabilježeno više od 1.000 umrlih u jednom danu, a predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Zabrinjavajući broj zaraženih bilježi se i u Indiji, Latinskoj Americi, Tokiju, Melbourneu, a gospodarski pokazatelji nisu baš ohrabrujući.

U Japanu je u srpnju tvornička aktivnost pala 15. mjesec zaredom, a analitičari očekuju najveći pad južnokorejskog gospodarstva u posljednjih 20 godina, kada u četvrtak budu objavljeni podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) u drugom tromjesečju.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,12 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,15 na 106,80 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1540 dolara, najvišu razinu u 18 mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1430 dolara.

Snažan skok eura uslijedio je nakon što su čelnici EU-a jučer prihvatili paket pomoći gospodarstvima u borbi protiv pandemije.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,74 posto, na 43,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,86 posto, na 41,56 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE