GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Oprez investitora zbog novog pada cijene nafte

Azijska tržišta: Oprez investitora zbog novog pada cijene nafte
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer tržišta, s jedne strane, podržava jučerašnji rast Wall Streeta, dok ih, s druge strane, pritišće daljnji oštar pad cijena nafte.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji skliznule između 0,2 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto jer je nekoliko saveznih država SAD-a počelo popuštati 'ostani kod kuće' mjere kako bi se ljudi vratili na posao, a gospodarski život normalizirao.

No, država New York, najviše pogođena koronavirusom, vjerojatno se neće 'otvoriti' još tjednima.

I u svijetu vlasti različito procjenjuju opasnost, ovisno o raširenosti virusa. Tako, primjerice, vlade Italije i Novog Zelanda popuštaju restrikcije, dok je Britanija poručila da je prerano za to.

S druge strane, tržišta su pod pritiskom zbog oštrog pada cijena nafte drugi dan zaredom jer se ulagači plaše da uskoro više neće biti dovoljno prostora za skladištenje te sirovine, s obzirom da je ponuda i dalje znatno veća od potražnje, koja je oslabila zbog koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala 4,05 posto, na 19,18 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 14,2 posto, na 10,95 dolara.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna biti objavljena izvješća o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a i Europske unije, koja će pokazati razmjere šteta od koronakrize u prvom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju u prosjeku da je u prvom kvartalu američki BDP pao 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ulagači će pratiti i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Ovoga će tjedna izvješća objaviti više od 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a rezultati većine neće biti baš blistavi.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti oko 15 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,03 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,18 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,35 na 107,30 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0820 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0840 dolara.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednice američkog Feda i Europske središnje banke (ECB).

Od Feda se ne očekuju nove mjere po pitanju kamata ili kupnje imovine, no očekuje se da će poručiti da će zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno.

Od ECB-a se, pak, očekuje da će povećati iznos u programu kupnje obveznica za 500 milijardi eura, na ukupno 1.250 milijardi, i nastaviti pozivati europske vlasti da se usuglase oko fiskalnih poticaja.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE