GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nastavljena optimistična trgovina

Azijska tržišta: Nastavljena optimistična trgovina
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 08:33
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i MSCI indeks svjetskih burzi koji je dosegnuo najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući popuštanju napetosti na Bliskom istoku.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,18 posto.
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,7 posto. U Šangaju su, ak, blago pale.

Nova najviša razina MSCI indeksa svjetskih burzi, koji prati cijene dionica u 49 zemalja, zahvaljuje se jučerašnjim rekordima na Wall Streetu, kao i rekordu STOXX 600 indeksa vodećih europskih dionica.

A dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se popuštanju napetosti na Bliskom istoku.
Predsjednik SAD-a Donald Trump suzdržao se od novih vojnih akcija protiv Irana, dok je iranski ministar vanjskih poslova kazao da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na umorstvo generala Qassema Soleimanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prošloga petka kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.
U fokus ulagača ponovno su, pak, ušli trgovinski odnosi između SAD-a i Kine jer je Peking potvrdio da će zamjenik premijera Liu He idućega tjedna u Washingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Trump je, pak, poručio da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.
Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

„Idućega tjedna bit će simboličan događaj u vezi američko-kineskog dijaloga. S obzirom na sadašnju snagu tržišta, za očekivati je da će se uspon cijena dionica nastaviti još neko vrijeme", kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,20 na 109,50 jena.
Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1105 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1115 dolara.
Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom zbog popuštanja napetosti na Bliskom istoku.
Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila 0,35 posto, na 59,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,34 posto, na 65,15 dolara.
Tako se sada cijene 'crnog zlata' kreću otprilike na razinama na kojima su bile u petak, prije zračnog napada SAD-a u kojemu je ubijen Soleimani.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE