GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nadoknađeni jučerašnji gubici

Azijska tržišta: Nadoknađeni jučerašnji gubici
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2022 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica snažno porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ublažena strahovanja od recesije u Europi i jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,2 posto, nadoknadivši sve jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2,4 poto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,7 i 1,7 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažni rast cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones porastao je 2,43 posto, dok je S&P 500 skočio 2,76, a Nasdaq indeks 3,11 posto.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, među ostalim, naftne kompanije Halliburton i proizvođača igračaka Hasbro.

I većina ostalih kompanija izvješćuje o većim zaradama nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 5,8 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

„Zarade kompanija su bolje nego što su smanjene procjene. To pokazuje da visoka inflacija i zaoštravanje monetarne politike nisu naštetili prihodima kompanija onoliko koliko su se ulagači plašili”, kaže Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify Asset Management.

No, očekuje se daljnje povećanje kamatnih stopa američke središnje banke za 0,75 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše razine u više od 40 godina.

„Makroekonomska slika nije se promijenila. Zarade kompanija se smanjuju, visoka inflacija i dalje pritišće, a Fed zaoštrava monetarnu politiku. Stoga mislim da ovakav skok cijena dionica nema snage da se dugoročnije održi”, kaže Kim.

Ulagače su ohrabrile i vijesti da bi u četvrtak, kako je i planirano, trebao poteći plin kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije do Europe. Danima se strahovalo da bi Rusija mogla smanjiti ili čak obustaviti isporuku plina, što bi zasigurno dodatno potaknulo rast cijena plina i gurnulo Europu u recesiju.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala treći dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna dosegnula najvišu razinu u 20 godina, više od 109 bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 137,95 na 138,10 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0245 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0135 dolara.

Jačanje eura uslijedilo je nakon napisa u medijima da Europska središnja banka razmatra mogućnost povećanja kamatnih stopa na predstojećoj sjednici za 0,50 postotnih bodova, dok se dosad očekivalo povećanje za 0,25 postotnih bodova.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale, nakon što su jučer porasle oko 1 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0,37 posto, na 106,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,33 posto, na 103,85 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE