GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Nada u nove poticajne mjere podigla indekse

Azijska tržišta: Nada u nove poticajne mjere podigla indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 07:49
Autor: SEEbiz / H

ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama, pa su tenzija između SAD-a i Kine i širenja koronavirusa trenutno u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo oko 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0,6 posto.

Na azijskim se burzama na kraju tjedna trguje oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine po pitanjima ljudskih prava u Hong Kongu i kontrole nad naprednim tehnologijama.

Ulagači su suzdržani i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega su splasnula očekivanja u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

No, ulagači se zbog toga nadaju i novim fiskalnim poticajnim gospodarskim mjerama.

Tako će idućega tjedna o tome raspravljati američki Kongres jer neke od sadašnjih poticajnih mjera ističu krajem mjeseca, a najveće svjetsko gospodarstvo i nije baš u zamahu.

Doduše, promet u trgovini na malo skočio je u lipnju više nego što se očekivalo, no daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku gospodarstva.

Tim više što i dalje 32 milijuna Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju gospodarske aktivnosti.

„Pomislili biste da će tako snažan rast broja novozaraženih dovesti do pada cijena dionica, no ulagači se nadaju cjepivu protiv koronavirusa. Međutim, postoji rizik od pada tržišta jer bi uskoro brojni gospodarski pokazatelji, nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, mogli zastati”, kaže Tomo Kinoshita, strateg u tvrtki Invesco.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,95 na 107,25 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1385 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1405 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,25 posto, na 43,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 40,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE