GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index uzletio do rekorda

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index uzletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji iz regije, pa su vijesti o širenju koronavirusa u svijetu u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto i dosegnuo najvišu razinu od 1987. godine, kada je uveden.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 1,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji.

U trećem je tromjesečju japanski bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 21,4 posto na godišnjoj razini i tako nadoknadio veliki dio pada iz prethodnog tromjesečja. Na kvartalnoj je razini BDP porastao 5 posto, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast od 4,4 posto.

U Kini je, pak, industrijska proizvodnja u listopadu skočila 6,9 posto na godišnjoj razini, dok je promet u trgovini na malo porastao 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ti podaci pokazuju da se drugo i treće po veličini svjetsko gospodarstvo stabilno oporavljaju od recesije izazvane koronakrizom.

Tako azijske burze nastavljaju rasti treći tjedan zaredom. Prije su rasle jer je nakon predsjedničkih izbora u SAD-u splasnula politička neizvjesnost, a prošloga su ih tjedna potaknule vijesti o Pfizerovom cjepivu protiv koronavirusa.

„Zahvaljujući monetarnim i fiskalnim poticajima, investitori imaju brdo gotovine. A na tržišta dionica su taj novac plasirali nakon što su splasnuli rizici povezani s izborima u SAD-u, a potom i zbog vijesti o cjepivu”, kaže Kyle Rodda, analitičar u tvrtki IG Markets.

Pozitivno je na tržišta utjecala i vijest da je u nedjelju 15 azijsko-pacifičkih država, uključujući Kinu i Japan, ali ne i SAD, formiralo najveći trgovinski savez na svijetu. Te su zemlje dogovorile i smanjenje carina u vrijeme rasta trgovinskog protekcionizma.

Zbog svega toga, azijske ulagače nisu uznemirile vijesti o rekordnom rastu broja zaraženih koronavirusom u svijetu, prvenstveno u SAD-u i Europi.

To je mnoge europske države navelo na uvođenje strožih mjera protiv širenja zaraze, što bi moglo usporiti oporavak globalnog gospodarstva.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,56 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,72 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 104,60 na 104,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1845 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1830 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 8 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala daljnjih 0,7 posto, na 43,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1 posto, na 40,55 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE