GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u tri mjeseca

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index najjači u tri mjeseca
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule najviše razine u tri mjeseca, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i brzom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, no trguje se opreznije nego prethodnih dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od 9. ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 1,7 posto. U Hong Kongu i Šangaju skliznule su, pak, 0,2 posto.

Rast većine tržišta zahvaljuje se nadi ulagača u dodatne poticajne mjere i brzi oporavak svjetskog gospodarstva od recesije.

Jutros je australski premijer najavio već četvrti paket poticajnih mjera jer je gospodarstvo na rubu recesije, po prvi put nakon gotovo 30 godina, a najnoviji podaci pokazali su da je u travnju promet u trgovini na malo potonuo rekordnih 17 posto.

U fokusu ulagača danas će biti i sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a očekuje se da bi mogli povećati program za kupnju obveznica kako bi se dodatno poboljšala likvidnost na financijskim tržištima i potaknuo oporavak gospodarstva.

Sada taj program iznosi 750 milijardi eura, a očekuje se povećanje za 500 milijardi.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon manje loših gospodarskih pokazatelja.

Jučer je agencija za zapošljavanje izvijestila da je u svibnju u privatnom sektoru SAD-a bez posla ostalo 2,7 milijuna ljudi, manje od očekivanja analitičara i znatno manje nego u travnju, kada je ugašeno rekordnih 19,5 milijuna radnih mjesta.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila sa 14,7 na rekordnih 19,7 posto.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima u svijetu, MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je oko 36 posto od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo oko 8 posto.

„Povećanje likvidnosti od strane središnjih banaka i očekivanja da će biti još poticaja podržavaju svjetska tržišta dionica“, pišu analitičari ANZ Researcha u osvrtu na situaciju na tržštima.

Dolar stagnira

A na valutnim tržištima vrijednost dolara stagnira, nakon što je danima klizila.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,45 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 108,40 na 108,95 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 1,1215 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1185 dolara.

A cijene su nafte jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,85 posto, na 36,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,2 posto, na 39,30 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE