GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2021 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, dosegnuvši nove najviše razine u povijesti, jer na tržištima vlada optimizam u vezi oporavka globalnog gospodarstva i jer se očekuje da će niske kamate i dalje podržavati rizičnije investicije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,5 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od kada postoji.

Pritom je japanski Nikkei indeks porastao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu ojačale između 0,3 i 1,8 posto.

Zbog lunarne nove godine, na kineskim tržištima neće se raditi do 17. veljače, a jučer se zbog praznika nije radilo ni na Wall Streetu.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na burzi u Hong Kongu jer ulagači nastoje nadoknaditi propušteno, s obzirom da se zbog praznika u Hong Kongu danima nije radilo, dok su burzovni indeksi u regiji u tom razdoblju snažno porasli.

A tržišta već tjednima rastu zahvaljujući nadi ulagača da će se s ubrzanjem cijepljenja stanovništva protiv covida-19 ubrzati i oporavak gospodarstava od koronakrize.


Ulagače su ohrabrile i vijesti o padu broja novozaraženih u mnogim zemljama svijeta, pa se nadaju skorašnjoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života.

Ipak, najveću podršku tržištima pruža uvjerenja ulagača da će vlasti širom svijeta i dalje pojačano trošiti, a središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

Riječju, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

„Ulagači su svjesni rizika od jačanja inflacije zbog izdašnih fiskalnih i monetarnih poticaja. No, jasno je i da će kamatne stope još neko vrijeme ostati niske, pa će sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ostati snažna. Prijeti rizik da bi inflacija mogla ojačati prije nego što američka središnja banka to očekuje. U tom će slučaju Fed povećati kamate, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi na tržištima dionicama i, naravno, obveznica”, kaže John Milroy, savjetnik u tvrtki Ord Minnett.

Zahvaljujući svemu tome, MSCI indeks svih svjetskih burzi, koji prati kretanja na najvećim tržištima, raste već 12. dan zaredom i iz dana u dan doseže nove rekordne razine.

U plusu je i terminski S&P 500 indeks, oko 0,6 posto, što najavljuje daljnji rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak poslijepodne, nakon što su prošloga tjedna svi najvažniji indeksi na najvećoj svjetskoj burzi dosegnuli najviše razine u povijesti.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,42 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,01 na 105,45 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2140 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2125 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nadoknadivši jučerašnje gubitke, pa su se ponovno primaknule najvišim razinama od siječnja prošle godine.

Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu porasla 1,20 posto, na 60,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,3 posto, na 63,50 dolara.

Rast cijena zahvaljuje se nadi ulagača da će se s ubrzanjem oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize ubrzati i oporavak potražnje za 'crnim zlatom'.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE