GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Loše vijesti iz Kine pritisnule indekse

Azijska tržišta: Loše vijesti iz Kine pritisnule indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2022 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci iz Kine koji ukazuju na oštro usporavanje rasta gospodarstva zbog strogih mjera protiv covida-19.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošloga tjedna, kada je izgubio više od 2,5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 0,5 posto.

Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u pozitivnom području, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak.

No, ulagače su kasnije razočarali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u travnju oko 11 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo 3 posto.

Prodaja automobila pala je u travnju gotovo 50 posto na godišnjoj razini, a znatno je pala i prodaja goriva.

To pokazuje da se zbog strogih mjera za suzbijanje širenja covida-19 rast drugog po veličini oštro usporio.

Ipak, pad cijena dionica na kineskim burzama nije prevelik jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i jer neki gradovi, kao što je Šangaj, najavljuju postupno ukidanje restriktivnih mjera.

A usporava se i rast najvećeg svjetskog gospodarstva. Analitičari Goldman Sachsa smanjili su procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 2,6 na 2,4 posto.

Posljedica je to kretanja inflacije na najvišim razinama u 40 godina zbog čega je američka središnja banka počela agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

U posljednja dva mjeseca Fed je povećao ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će na barem iduće dvije sjednice kamate dodatno povećati za po 0,50 postotnih bodova.

Na tržištu novca procjenjuje se da će do kraja godine kamate Feda iznositi između 2,5 i 3 posto, dok sada iznose između 0,75 i 1 posto.

Tako agresivno zaoštravanje monetarnih uvjeta moglo bi, plaše se ulagači, odvesti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,55 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,60 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 129,20 na 128,80 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0395 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0410 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,49 posto, na 109,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,43 posto, na 108,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE