GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse

Azijska tržišta: Kineski problemi spustili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2021 / 07:21
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale jer i dalje vlada neizvjesnosti oko kineske nekretninske kompanije Evergrande i jer su analitičari smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon što jučer za otprilike toliko ojačao.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,9 i 1,2 posto U Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,6 i 1,7 posto.

Na azijskim burzama i dalje vlada oprez zbog neizvjesne sudbine kineske nekretninske kompanije Evergrande.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i golemim dugovima, danima pritišću kineska tržišta jer bi mogli negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ta kompanija ima 30 dana za isplatu dospjelih kamata na obveznice ili će u stečaj. Kineske tržišne vlasti istražuju financijski odjel Evergrandea.

Podršku tržištima pružaju, pak, kineske monetarne vlasti koje su ubrizgale svjež novac na financijska tržišta kako bi poboljšale likvidnost.

„Ulagači pokušavaju dokučiti koliki je utjecaj Evergrandeovih problema i koliko bi se kriza mogla proširiti. Pratimo reakciju politike i vidimo da bi vlasti mogle podržati kupce kuća, što smo očekivali”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

Osim toga, ulagače sve više zabrinjava utjecaj manjka struje u pojedinim dijelovima Kine, što bi moglo narušiti proizvodnju u tvornicama i oporavak gospodarstva.

Neki analitičari već su smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini.

Tako su analitičari Goldman Sachsa smanjili procjenu rasta BDP-a s 8,2 na 7,8 posto, a stratezi Nomure s 8,2 na 7,7 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte blago pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,49 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,65 na 111,10 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1695 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1720 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 79,45 dolara, a blago je pala i cijena na američkom tržištu, na 75,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Evergrande, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE