GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori optimistični, indeksi rastu

Azijska tržišta: Investitori optimistični, indeksi rastu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u utroak porasli, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu i nadi da će ubrzanje procesa cijepljenja u svijetu protiv covida-19, kao i novi poticaji u SAD-u, ubrzati oporavak globalnog gospodarstva.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,5 posto i blizu je najviše povijesne razine.

Shanghai Composite Index zabilježio je rast od 1,2% na 3,576,06, a Nikkei 225 u Tokiju 0,1% na 29,418,23. Hang Seng u Hong Kongu porastao je za 0,5% na 29.462,08.

Kospi u Seoulu napredovao je za 0,4% na 3.102,72, a Sydneyev S & P-ASX 200 probio je 0,6% na 6.837,80.

Indijski Sensex otvorio je 0,4% na 51.582,30. Novi Zeland se povukao dok su tržišta jugoistočne Azije napredovala.

Ubrzanju oporavka gospodarstva trebali bi pridonijeti novi poticaji. Ulagači se nadaju da će već ovoga mjeseca Kongres prihvatiti prijedlog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

A da su poticaji nužni pokazali su u petak podaci prema kojima se američko tržište rada sporo oporavlja. Od početka koronakrize u SAD-u je izgubljeno gotovo 10 milijuna radnih mjesta.

Pozitivno na tržište utječu i bolji kvartalni poslovni rezultati nego što se očekivalo. Od gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

Cijena bitcoina dosegnula je jučer rekordne razine, nakon što je kompanija Tesla objavila da je uložila oko 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu i da će početi prihvaćati plaćanje njezinih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE