GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni uoči izvješća o inflaciji u SAD-u

Azijska tržišta: Investitori oprezni uoči izvješća o inflaciji u SAD-u
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer svjetskih tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, pa se primaknuo najvišim razinama u sedam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Ulagači su oprezni, nakon znatnog rasta cijena dionica od početka godine, a podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Dow Jones ojačao je 0,8 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

Snažan rast cijena dionica drugi dan zaredom zahvaljuje se nadi ulagača da će izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u biti bolje nego što analitičari očekuju.

To će izvješće biti objavljeno u četvrtak, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je stopa inflacije na godišnjoj razini u prosincu pala na 6,5 posto sa 7,1 posto u studenome.

Slabljenje inflacije otvorilo bi prostor Fedu za manje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Na tržištu novca procjenjuje se da će čelnici Feda na sjednici u veljači povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kako su to učinili na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Premda čelnici Feda posljednjih dana poručuju da treba dodatno povećati kamate, pa i iznad 5 posto, kako bi se suzbila inflacija, ulagači se ipak nadaju da će na kraju ciklusa povećanja kamata iznositi manje od 5 posto.

„Ulagači procjenjuju da smo se približili kraju ciklusa povećanja kamata”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, prošle su godine cijene dionica oštro pale. A od početka ove godine osjetno su porasle.

„To ne iznenađuje jer su uvijek, nakon pada u protekloj godini, cijene dionica porasle na početku nove godine”, kaže Dollarhide.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 132,20 na 131,50 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,0770 dolara, blizu najviše razine u sedam mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0745 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,15 posto, na 82,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,10 posto, na 77,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE