GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer, s jedne strane, nada u ubrzanje oporavka gospodarstava podržava tržišta, dok ih, s druge strane, strah od jačanja inflacije pritišće.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, a za otprilike toliko porasle su i cijene dionica u Australiji i Hong Kongu. U Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 1 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija, nakon što je prošloga tjedna Kongres prihvatio nove poticajne fiskalne mjere u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

Taj paket fiskalnih poticaja, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći.

„Fiskalna politika sasvim je ispunila rupu nastalu u krizi. Transferi kućanstvima već su nadmašili prihode izgubljene u recesiji. Oporavak gospodarstva se ubrzava, pa će, po našim procjenama, američko gospodarstvo dosegnuti razine od prije pandemije već u tekućem tromjesečju”, piše Chetan Ahya, ekonomist u banci Morgan Stanley in New York, u osvrtu na situaciju na tržištima.

Podršku tržištima pruža i ubrzanje procesa cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u i nekim drugim zemljama.

„U SAD-u se dnevno cijepi više od tri milijuna ljudi, a predsjednik Joe Biden poručuje da bi svi odrasli do 1. svibnja mogli dobiti cjepivo. Tako bi se uskoro došlo do imuniteta krda i normalizacije gospodarskih aktivnosti”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Međutim, na burzama se trguje oprezno jer se ulagači plaše da će golemi fiskalni i monetarni poticaji izazvati jačanje inflacije.

A na to da bi inflacija mogla ojačati upućuje kretanje prinosa na američke 10-godišnje državne obveznice na najvišim razinama u 13 mjeseci, oko 1,63 posto.

Posljednjih tjedana ti prinosi rastu jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije. To bi, pak, moglo navesti Fed na povećanje kamatnih stopa prije nego što se očekuje, što bi negativno utjecalo na tržište dionica.

Zbog toga ulagači nestrpljivo očekuju poruke čelnika američke središnje banke sa sjednice ovoga tjedna.

„Nakon novih fiskalnih poticaja, Fed će zasigurno povećati procjene rasta američkog gospodarstva u ovoj godini, a neki čelnici središnje banke možda smatraju da bi kamate trebalo povećati prije nego što su još nedavno očekivali”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,60 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91,66 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 109,05 na 109,10 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1947 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1952 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su prošloga tjedna blago pale. Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,9 posto, na 66,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index, dolar
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE