GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna

Azijska tržišta: Investitori oprezni na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica blago pale jer je rast prinosa na američke državne obveznice zabrinuo ulagače.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak, nakon što je prošloga tjedna skliznuo s rekordne razine.

Jutros je japanski Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle oko 0,1 posto. U Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale su, pak, između 0,2 i 0,7 posto.

Azijski su ulagači jutros suzdržani jer nema novih vijesti koje bi mogle dodatno podržati rast tržišta, nakon što je polovicom prošloga tjedna MSCI indeks dosegnuo najvišu razinu od kada postoji.

Podršku tržištima pružaju očekivanja da će se oporavak gospodarstava od koronakrize ubrzati, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19 i golemim monetarnim i fiskalnim poticajima u najvećim gospodarstvima svijeta.

No, postavlja se pitanje nisu li burzovni indeksi porasli previše, s obzirom da se gospodarstva i dalje bore s koronakrizom.


Osim toga, ulagači se plaše da bi povećana državna potrošnja mogla potaknuti rast inflacije. To bi, pak, natjeralo središnje banke na zaoštravanje monetarne politike i povećanje kamata, što ne bi išlo u prilog tržištima dionica.

Zbog toga će u fokusu ulagača ovoga tjedna biti izvješće predsjednika američke središnje banke u Kongresu. Očekuje se da će Jerome Powell ponoviti da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

Očekuje se da će i Christine Lagarde, predsjednika Europske središnje banke (ECB), u svom govoru u ponedjeljak kazati nešto slično po pitanju monetarne politike u eurozoni.

Dolar stabilan prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna, nakon što je prošloga tjedna pala 0,1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,35 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 105,45 na 105,60 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,2120 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini.

Jutros je cijena barela barela na američkom tržištu ojačala 50-ak centi, na 59,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 60-ak centi, na 63,55 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE