GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi u minusu

Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi u minusu
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 07:05
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno, a indeksi su na putu tjednih gubitaka nakon vrlo nestabilnog trgovanja tijekom tjedna zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,4 posto, pa je na putu gubitka u ovom tjednu od oko 1,1 posto.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1 posto, dok su u Južnoj Koreji blago porasle. Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika ne radi do ponedjeljka.

Premda su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi porasli treći dan zaredom, azijski ulagači nisu jutros voljni dodatno riskirati i prate svaku vijest o širenju delta soja koronavirusa u regiji.

Plaše se da bi daljnji rast broja zaraženih mogao dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize.

Očekuju se izvješća o proizvodnoj aktivnosti u srpnju u Europi i SAD-a, koja bi mogla pokazati da se oporavak usporava, premda s vrlo visokih razina.

„Unatoč širenju delta soja koronavirusa, oporavak svjetskog gospodarstva se nastavlja, premda sporije nego mjesec dana prije. Izgledi za razvijene gospodarstva s visokom razinom procijepljenosti ostaju dobri, no situacija je mutnija u manje razvijenim zemljama s niskom stopom procijepljenosti”, kaže Sara Johnson, direktorica u tvrtki IHS Markit.

Kineski burzovni indeksi jutros su pod pritiskom i zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija jer se ulagači plaše da će regulatorne vlasti postrožiti pravila u tom sektoru.

Dolar blago oslabio, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,79 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,82 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,15 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1775 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1790 dolara.

Čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili su nakon jučerašnje sjednice da će nastaviti podupirati oporavak gospodarstva od koronakrize, pri čemu su spremni tolerirati i nešto višu inflaciju.

Tako je ECB najavila da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim niskim razinama dok inflacija ne dosegne ciljanih 2 posto.

„Trenutno ECB procjenjuje da će inflacija iznositi 1,4 posto u 2023. i da će nakon toga vrlo postupno krenuti prema ciljanim razinama”, pišu analitičari ANZ banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 73,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 71,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE