GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa

Azijska tržišta: Investitori oprezni, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta i sporog oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, pa je na putu tjednog dobitka od oko 1 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Australiji i Južnoj Koreji blago su pale.

Oprez na tržištima posljedica je jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, što je ponajviše bila posljedica daljnjeg pritiska na tehnološki sektor.

Posljednjih su mjeseci, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, američki burzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Krajem kolovoza S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine.

No, u posljednja dva tjedna na snazi je korekcija cijena u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks, koji je pun tih dionica, od početka rujna pao više od 10 posto ispod svoje rekordne razine, zaronivši u područje korekcije.

„Tržišta su, posebice tehnološke dionice, snažno rasla do kraja kolovoza, pa su sada nešto ranjivija. Vlada nesigurnost zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u, napetosti između SAD-a i Kine, ali i zbog pitanja kako će se nastaviti oporavak američkog gospodarstva, ako ne bude novih poticajnih mjera”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital.

Ulagače zabrinjava spori oporavak američkog tržišta rada. Jučer je objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao, no broj Amerikanaca bez posla i dalje je vrlo visok.

Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je osobna potrošnja glavni pokretač američkog gospodarstva, oporavak od koronakrize mogao bi biti dulji nego što su se ulagači nadali.

U srijedu je američka središnja banka poručila da će još dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim razinama, blizu nule.

Najave popustljive monetarne politike obično pozitivno utječu na tržišta dionica, no ovoga puta to nije bio slučaj.

„Ulagači vole kada Fed smanji kamate jer je to dobro za tržište. No, ako Fed kaže da kamate mora dulje vrijeme držati niske, ulagači se pitaju nije li gospodarstvo u lošijem stanju nego što se mislilo”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala, nakon dva dana rasta, dok je zbog nesigurnosti na tržištima ojačala japanska valuta, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,93 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,05 na 104,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1770 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,2 posto, na 43,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 41,04 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE