GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Investitore zabrinuo rast inflacije u SAD-u

Azijska tržišta: Investitore zabrinuo rast inflacije u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2021 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je ulagače zabrinuo najveći rast inflacije u SAD-u u 13 godina, što bi moglo navesti središnju banku na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekuje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju skliznule između 0,2 i 0,8 posto. U Australiji su, pak, blago porasle.

Azijske burze prate jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u lipnju porasle 0,9 posto na mjesečnoj razini, odnosno 5,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene hrane i energenata, dosegnula je, pak, 4,5 posto, najvišu razinu od 1991. godine.

Jačanje inflacije ponajviše je posljedica rasta cijena rabljenih automobila i usluga u putničkom prometu, pa se analitičari slažu s dužnosnicima središnje banke, koji već dulje vrijeme ponavljaju da će jačanje inflacije biti privremeno.

Ipak, podaci o inflaciji naveli su ulagače na oprez, posebice zbog toga što su porasli prinosi na državne obveznice.

„Na temelju više i dugotrajnije inflacije, moglo bi doći do toga da Fed smanji program za kupnju obveznica. No, ne očekujemo puno po pitanju Fedovih kamata. Riječju, do smanjenja poticaja moglo bi doći prije nego što se očekivalo, no blago”, kaže Rob Carnell, direktor istraživanja u ING-u.

Ovih će dana u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella Kongresu o gospodarskoj situaciji. Najviše pažnje privući će njegovi komentari o jačanju inflacijskih pritisaka i očekivanjima u vezi monetarnih poticaja.

Središnja banka Novog Zelanda posljednja je u nizu koja je odlučila smanjiti ili ukinuti poticaje gospodarstvu za oporavak od koronakrize. Jutros je iznenadila tržišta porukom da će u ponedjeljak završiti program kupnje obveznica.

Podršku tržištima pružaju, pak, dobri makroekonomski pokazatelji u regiji.

Među ostalim, jutros je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Singapura u drugom tromjesečju porastao 14,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što ukazuje na brz oporavak tog gospodarstva od koronakrize.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,20 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,35 na 110,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1785 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1870 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su jučer skočile više od 2 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,16 posto, na 76,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,24 posto, na 75,05 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE