GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Informacije o oporavku Trumpa podigle indekse

Azijska tržišta: Informacije o oporavku Trumpa podigle indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 07:38
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i američki terminski indeksi, nakon vijesti da se predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, zaraženom koronavirusom, zdravstveno stanje poboljšava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,5 i 2,4 posto. Na kineskim se burzama zbog praznika ne radi.

Pozitivno je na tržišta utjecala poruka liječnika u nedjelju da postoji mogućnost da se predsjednik Trump vrati u Bijelu kuću u ponedjeljak, popravi li se njegovo zdravstveno stanje.

To je umanjilo strahovanja od nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima uoči predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenoga.

Zahvaljujući tome, terminski S&P 500 indeks u plusu je oko 0,8 posto, pa se očekuje da će u ponedjeljak na Wall Streetu cijene dionica porasti.

„Dionice, kao i ostala rizičnija imovina, bit će dobro podržana smanjenjem zabrinutosti ulagača u vezi Trumpove zdravstvene situacije”, kaže Junichi Ishikawa, strateg u tvrtki IG Securities.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove poticajne fiskalne mjere do predsjedničkih izbora, premda su trenutno pregovori zastali.

Dolar blago pao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nastavljajući silaznom putanjom, s obzirom da je prošloga tjedna skliznula 0,8 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,78 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,82 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 posto, na 105,60 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1725 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1715 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 6 posto zbog strahovanja da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu loše utjecati na gospodarstva, a time i na potražnju za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,2 posto, na 39,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 37,60 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE