GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Inflacija i kamatne stope srušili indekse

Azijska tržišta: Inflacija i kamatne stope srušili indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 07:05
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su na tržištima ponovno prevladala strahovanja od visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i recesije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,2 posto, pa je od početka mjeseca na gubitku više od 3,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,7 i 1,6 posto.

Jučer su ti indeksi osjetno porasli jer je Kina olabavila pravila vezana uz restrikcije usmjerene na suzbijanje covida-19, što je potaknulo nadu u ubrzanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

No, već su jutros indeksi izgubili sve te dobitke jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu.

Dow Jones skliznuo je 1,6 posto, dok je S&P 500 potonuo 2, a Nasdaq indeks gotovo 3 posto, nakon izvješća o padu povjerenja američkih potrošača.

Naime, izvješće Conference Boarda pokazalo je da je indeks povjerenja potrošača pao na najnižu razinu od veljače prošle godine, dok su podaci o kratkoročnim očekivanjima dosegnuli najpesimističniju razinu u gotovo 10 godina.

To znači da bi ubuduće mogla oslabiti potrošnja, najvažniji pokretač rasta američkog gospodarstva. Zbog toga su ponovno oživjela strahovanja od recesije.

„Tržište se dobro držalo dok nisu objavljeni podaci o povjerenju potrošača. S obzirom da su slabi, ulagači su odmah krenuli s prodajom dionica”, objašnjava Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Prošloga su tjedna burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno porasli, što je potaknulo nadu ulagača da je rasprodaja dionica završena. No, čini se da je to bila samo korekcija cijena, nakon njihova oštrog pada prethodnih mjeseci.

Tržište je već mjesecima pod pritiskom jer zbog visoke inflacije američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope, a najavila je i daljnje podizanje kamata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina.

A to će usporiti rast gospodarstva, pa možda čak izazvati recesiju.

Do kraja drugog tromjesečja preostalo je još samo par dana, a sva tri najvažnija indeksa na putu su gubitaka drugi kvartal zaredom, što nije zabilježeno od 2015. godine.

Pritom je S&P 500 indeks na putu najvećeg gubitka u prvom polugodištu još od 1970. godine.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta osjetno porasla jer zbog nestabilnosti tržišta kapitala ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,42 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 135,30 na 136,15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0530 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0580 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon rasta tri dana zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 1,01 posto, na 116,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,77 posto, na 110,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE