GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi u minusu nakon Fedova zapisnika

Azijska tržišta: Indeksi u minusu nakon Fedova zapisnika
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2021 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim burzama u četvrtak su cijene dionica pale, a dolar ojačao, jer je zapisnik s posljednje Fedove sjednice povećao izglede za smanjenjem monetarnih poticaja u SAD-u još ove godine.

MSCI indeks azijskih burzi oko 6,30 sati bio je u minusu 0,63 posto te je nadomak najnižih ovogodišnjih razina. Istodobno, japanski Nikkei spustio se 0,37 posto, kineske blue-chip dionice bile su u prosjeku u minusu 0,21 posto, a australske 0,54 posto.

Glavni pokretači korekcije cijena dionica na azijskim tržištima ovoga tjedna bili su slabiji od očekivanja kineski pokazatelji, koji su potaknuli većinu analitičara da revidiraju naniže svoje procjene rasta, potom situacija u Afganistanu i sada zapisnik s Fedove sjednice održane potkraj srpnja.

Taj zapisnik, objavljen u srijedu, pokazao je da je američko gospodarstvo dostiglo cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterija zaposlenosti. Također, pokazao je da još postoje različita mišljenja unutra Feda treba li ove godine smanjiti kupnje obveznica ili od iduće.

"Zapisnik je ukazao da je Fed prilično podijeljen oko većine stvari, no pokazuje i da je sve bliže tome da zaoštri monetarnu politiku", naveli su analitičari ING-a u bilješci klijentima.

Zaoštravanje monetarne politike završilo bi eru jeftinog novca, a to potiče korekciju cijena na dioničkim tržištima koja su sve donedavno probijala svakodnevno nove rekordne razine. No, oštrija monetarna politika, odnosno dizanje kamatnih stopa, podupire ulaganja u valute.

Dolarov indeks na najvišoj razini od travnja

Stoga je reakcija investitora nakon objave Fedova zapisnika puno snažnija bila na deviznom tržištu, gdje je dolarov indeks, koji mjeri kretanje dolara prema šet najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 93.347 bodova, najvišu razinu od 1. travnja.

U odnosu na euro, dolar je ojačao na najvišu razinu u zadnjih devet mjeseci, pa tako euro stoji 1,1684 dolara.

Američka valuta ojačala je i 0,2 posto prema jenu te se njome jutros trguje po 110,04 jena.

Cijene nafte, pak, pale su šesti dan zaredom te se sada kreću oko najnižih razina u zadnja tri mjeseca. Analitičari ANZ-a to pripisuju rastućim zalihama goriva u SAD-u, što potiče zabrinutost da širenje zaraze covidom-19 usporava potražnju za energentima u svijetu.

Barel Brenta u Londonu pojeftinio je 1,3 posto, na 67,38 dolara, a na američkom tržištu za 1,4 posto, na 64,53 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, dolar, dolarov indeks, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE