GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli od najnižih razina u dvije godine

Azijska tržišta: Indeksi se odmaknuli od najnižih razina u dvije godine
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2022 / 07:09
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa su se odmaknule od najnižih razina u dvije godine, no i dalje se trguje oprezno dok se čeka izvješće o inflaciji u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, odmaknuvši se od najniže razine u dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon dva dana znatnog pada.

Trguje se oprezno jer središnje banke nastoje suzbiti inflaciju, pa i dalje podižu kamatne stope.

Tako je jutros južnokorejska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, na 2,25 posto, a kamate su, također za 0,50 postotnih bodova, na 2,50 posto, povećale monetarne vlasti Novog Zelanda.

Ulagači su suzdržani i zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta drugi dan zaredom.

Dow Jones oslabio je 0,62 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,92, a Nasdaq indeks 0,95 posto uoči izvješća o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će biti objavljeno u srijedu i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini.

Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

Paul Kim, direktor u tvrtki Simplify ETFs, procjenjuje da se inflacija u lipnju primaknula razini od 9 posto, „a s tako visokom inflacijom Fedu je samo jedno na umu”.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u lipnju ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u srpnju.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

„Investitori čekaju da vide kakva je situacija s inflacijom i zaradama kompanija. Već nekoliko mjeseci tržište je nestabilno zbog straha od inflacije i recesije. Investitori su vrlo zbunjeni i ne žele riskirati”, kaže Brent Schutte, direktor u tvrtki Northwestern Mutual Wealth Management Company.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Dolar oslabio, cijene nafte stagniraju

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala s najviših razina u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,25 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,46 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 137,18 na 137,14 jena.

Američka je valuta blago oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,0025 na 1,0035 dolara.

Tečaj dolara gotovo se izjednačio s eurom jer je europska valuta pod pritiskom zbog strahovanja ulagača da će energetska kriza gurnuti gospodarstvo eurozone u recesiju.

Cijene nafte, pak, stagniraju nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu kreće se oko 99,55 dolara, a na američkom oko 95,85 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE