GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi se blago oporavili, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Indeksi se blago oporavili, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2021 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, a trguje se oprezno dok se čekaju nova izvješća koja će pokazati kakva je situacija u gospodarstvima i jačaju li inflacijski pritisci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skliznuo više od 1 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Na kineskim je tržištima tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog najave vlasti o strožoj regulaciji u tom sektoru.

„I dalje smo zabrinuti zbog regulacije, što točno znači i kako će se odvijati. Još uvijek ne vidimo naznake da se promjenama u tehnološkom sektoru bliži kraj, pa očekujemo da će se nesigurnost nastaviti”, kaže Luke Moore, direktor u tvrtki Oreana Financial Services.

Na kineskim je tržištima u fokusu i dionica China Evergrande grupe, čija je cijena potonula više od 6 posto, jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

Podršku tržištima donekle je pružio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, prvi put nakon pet dana pada.

U fokusu ulagača bio je prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3.500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prijedlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u utorak biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka središnja banka.

„Ne očekujem da će se inflacija spustiti ispod 2 posto, gdje je bila prije pandemije. Čak i ako neki privremeni pritisci popuste, inflacija će ostati na višim razinama nego što je bila prije”, kaže Liz Young, direktorica strateškog odjela tvrtke SoFi.

Ovoga će tjedna biti objavljena i izvješća o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja će pokazati je li širenje delta varijante koronavirusa utjecalo na potražnju.

Dolar blago oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,62 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,65 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,95 na 110,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1815 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1805 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,25 posto, na 73,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,35 posto, na 70,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE