GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rastu, promet mršav

Azijska tržišta: Indeksi rastu, promet mršav
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no obujam trgovanja je mršav jer se na nekoliko velikih tržišta zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer pao više od 2 posto.

Pritom su cijene dionica u Australiji porasle više od 1, a u Hong Kongu oko 0,6 posto. U Japanu, Južnoj Koreji i Kini danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple i Amazon, te skoku cijena nafte.

Jutros je nastavljen rast cijena 'crnog zlata' šesti dan zaredom, pa je na londonskom tržištu barel poskupio za 4,3 posto, na 28,40 dolara, a na američkom tržištu za 1,4 posto, na 21,80 dolara.

Rast cijena nafte zahvaljuje se nadi ulagača da će s postupnim pokretanjem gospodarstava u svijetu ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Uz to, na snagu je stupio dogovor OPEC-a i njegovih saveznika na čelu s Rusijom o daljnjem smanjenju proizvodnje, što bi trebalo ublažiti razliku između prevelike ponude i smanjene potražnje.

Napetosti između SAD-a i Kine zbog optužbi iz Washingtona da je Peking premalo učinio na sprječavanju širenja koronavirusa, koje su jučer pritisnule svjetske burze, jutros su u drugom planu.

Podršku tržištima pružaju, pak, najave niza zemalja da će uskoro olabaviti restrikcije uvedene kako bi se suzbio koronavirus, što će oživjeti gospodarske aktivnosti.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,39 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,28 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 106,75 na 106,55 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0900 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0950 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE