GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rastu, Kina jedina iznimka

Azijska tržišta: Indeksi rastu, Kina jedina iznimka
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi u utorak su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no kineske burze, unatoč dobrim gospodarskim pokazateljima, zaostaju zbog pritiska na tehnološki sektor.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji skočile gotovo 2 posto. Burzovni indeks u Hong Kongu stagnira, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju blago pali.

Zaostajanje kineskih burzi posljedica je pritiska na tehnološki sektor zbog najave strože regulacije tog sektora. Također, neizvjesnost vlada u vezi tamošnjeg nekretninskog sektora zbog golemih dugova nekoliko kompanija, uključujući Evergrande.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrili ni podaci da je industrijska aktivnost u Kini u prosincu ojačala više nego što su analitičari očekivali.

S druge strane, snažno je porastao australski burzovni indeks, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom sektoru, nakon snažnog rasta cijena nafte i sirovina.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine.

Novi rekord S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica Tesle i Applea.

Cijena Tesle skočila je 13,5 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o većem broju isporuka u posljednjem lanjskom kvartalu nego što su analitičari očekivali.

Cijena Applea porasla je, pak, 2,5 posto, a u jednom je trenutku tržišna vrijednost tog tehnološkog diva premašila i 3.000 milijardi dolara, što dosad nije uspjelo niti jednoj kompaniji.

Znatno su jučer porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući rastu cijena nafte, kao i u bankarskom sektoru jer se očekuje da će američka središnja banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Analitičari kažu da podršku tržištu pružaju i vijesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva koronavirusa, stoga tržište raste unatoč sve većem broju novozaraženih.

„Ulagači vjeruju da ova runda širenja covida neće biti toliko ekonomski iscrpljujuća jer ne bi trebalo biti previše restriktivnih mjera i 'lockdowna'”, kaže Stephen Massocca, predsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,86 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 115,35 na 115,80 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1305 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1340 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom jer se trgovci nadaju daljnjem jačanju potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,53 posto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,43 posto, na 76,40 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE