GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi rasli, povećan apetit za rizikom

Azijska tržišta: Indeksi rasli, povećan apetit za rizikom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2023 / 08:37
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - Azijske su dionice napredovale usred pozitivnog tona za preuzimanje rizika, s pokazateljem snage dolara blizu najniže razine u devet mjeseci i nadama za pauzu u povećanju kamata.

Tehnološke tvrtke uvrštene na burzu u Hong Kongu porasle su više od 3% nakon što su se trgovci vratili s lunarnih novogodišnjih praznika, poguravši referentnu vrijednost azijskih dionica prema najvišem zatvaranju od travnja.

Japanski indeks Topix izbrisao je ranije dobitke kako je jen ojačao, predvodeći među valutama Grupe od 10 u odnosu na dolar.

Tržišta u Australiji zatvorena su zbog državnog praznika, zajedno s onima u Indiji, koja je uzdrmao američki short prodavatelj Hindenburg Research LLC koji je ciljao Adani Group optužbama za manipulaciju i prijevaru. Tržišta kontinentalne Kine ostaju zatvorena.

Određeni broj dolarskih obveznica koje je izdala Adani grupa dodatno su se smanjili u četvrtak. Među najvećim gubitnicima bile su obveznice Adani Ports i Special Economic Zone za 2024., koje su zabilježile najveći jednodnevni pad od travnja 2020.

Dobici zabilježeni ovog tjedna u kineskim dionicama koje kotiraju na američkoj burzi i S&P 500 pridodali su porastu dionica u Hong Kongu. Također podupiru raspoloženje u Aziji, podaci o putovanjima za odmor i kino blagajnama u Kini pokazuju znakove oporavka jer su ljudi iskoristili zaokret Pekinga od njegove politike Covid Zero.

Dionički strateg Nomura Holdings Inc., Chetan Seth, rekao je da je ostao taktički optimističan u pogledu kineskih dionica i da očekuje da će dionice u Hong Kongu ostati "na jačoj strani". Ekonomsko poboljšanje Kine moglo bi se dogoditi kroz otprilike sedam do osam mjeseci, prema Sethu. "To znači, što se tiče tržišta dionica, barem sljedeća tri do četiri mjeseca, oporavak ponovnog otvaranja trgovine vjerojatno će se održati", rekao je na Bloomberg televiziji.

Slabost dolara pratila je špekulacije da se Federalne rezerve možda približavaju pauziranju svog ciklusa povećanja kamatnih stopa. Kanadska banka, koja je predvodila svoje globalne kolege u brzom podizanju stopa prošle godine, sada je naznačila da će ostati stabilne.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE