GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no jačanje dolara sugerira da je kriza zbog širenja koronavirusa u svijetu još daleko od završetka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu više od 3 posto, što je njegov prvi rast nakon sedam dana pada.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 5,5 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, premda je u vrlo nesigurnom trgovanju S&P 500 indeks u jednom trenutku bio u minusu više od 3 posto.

Ulagače umirile fiskalne i monetarne mjere

Ulagače su ponešto umirile mjere najvećih središnjih banaka u svijetu koje povećavaju likvidnost na financijskim tržištima.

Tako su jučer čelnici Europske središnje banke (ECB) s jučerašnje izvanredne sjednice poručili da će tijekom ove godine kupovati obveznice u iznosu od 750 milijardi eura.

Japanska središnja banka pokrenula je, pak, kupnju japanskih državnih obveznica u iznosu od 9,2 milijarde dolara.

Australska središnja banka srezala je, po drugi put u mjesec dana, ključne kamate, i to na rekordno niskih 0,25 posto te najavila otkup državnih obveznica.

Američka središnja banka Fed također na različite načine povećava likvidnost na tržištima.

Kako je pandemija koronavirusa izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta te paralizirala niz sektora, vlasti - od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i SAD-a - nastoje podržati gospodarstva golemim paketima pomoći.

Washington užurbano radi na planu potpora vrijednom i do 1.300 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine.

Kina, također, priprema pakt mjera vrijedan stotine milijardi juana kako bi podržala gospodarstvo koje bi moglo zabilježiti pad po prvi put u četiri desetljeća.

„Agresivnost i brzina kojom vlade pokreću mjere za ublažavanje pada gospodarstva i zaustavljanje širenja virusa podržali su tržišta kapitala”, kaže Ray Attrill, direktor u NAB-u.

Ipak, ulagači su oprezni jer najvećim svjetskim gospodarstvima prijeti recesija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da postoji 80 posto izgleda da će SAD ove godine zaroniti u recesiju.

Dolar ojačao

U takvim je okolnostima dolar nastavio jačati, pa je njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros dosegnuo 102,12 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,36 bodova. Od početka tjedna skočio je više od 3,5 posto.

Tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao je s jučerašnjih 109,25 na 110,20 jena, pa je od početka tjedna na dobitku više od 2 posto.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0730 dolara, blizu najniže razine u tri godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0890 dolara. Ovoga je tjedna euro oslabio 3,3 posto.

Analitičari kažu da ulagači kupuju dolare jer u ovakvim okolnostima američka valuta slovi za sigurnije utočište za kapital.

A cijene su nafte porasle drugi dan zaredom. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 2,2 posto, na 29,10 dolara, a na američkom tržištu 5,1 posto, na 26,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE