GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje jučerašnjem snažnom skoku indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i usporavanje oporavka gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok najvažnijih burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni rast u više mjeseci.

Najviše su, u prosjeku 2,3 posto, porasle cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući poskupljenju dionica Applea i Microsofta, a znatno su porasle i cijene dionica banaka, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata Citigroupa, Bank of America i Morgan Stanleya.

Tako je dobro počela sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Dobrom raspoloženju na Wall Streetu pridonijeli su i podaci koji su pokazali da su proizvođačke cijene u SAD-u oslabile u rujnu, što budi nadu da inflacijski pritisci popuštaju.

Isto tako, poboljšava se situacija na američkom tržištu rada, pa je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao blizu najnižih razina u posljednjih 19 mjeseci.

„Rast Wall Streeta pozitivno utječe na raspoloženje na tržištima, no na kineskim tržištima vlada oprez zbog zabrinutosti u vezi lokalnih problema. Očekujem da će i idućih tjedana trgovanje na azijskim burzama biti nesigurno”, kaže Kyle Rodda, analitičar u tvrtki IG.

Ulagače u Kini zabrinjava visoka inflacija, s obzirom da je rast proizvođačkih cijena dosegnuo rekordne razine, dok se oporavka gospodarstva od koronakrize usporava.

U ponedjeljak će biti objavljen podatak o rastu kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju.

„Procjenjujemo da je BDP porastao za 4,6 posto na godišnjoj razini, nakon rast od 5,6 posto u prethodnom kvartalu, zbog daljnje slabosti potrošnje i uslužnog sektora”, pišu analitičari Barclaysa u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom i dodatno se udaljila od najviše razine u godinu dana.

Zbog toga je američka valuta na putu prvog tjednog gubitka od početka rujna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 94,00 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 113,55 na 113,95 jena, najvišu razinu u gotovo tri godine.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1610 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1590 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,60 posto, 84,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 81,80 dolara.

Tako se cijena barela na londonskom tržištu kreće na najvišim razinama u tri godine, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica nedovoljno ponude, s obzirom na jačanje potražnje za energentima zbog oporavka gospodarstava.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 7.207 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,40 posto, na 15.462 boda, a pariški CAC 1,33 posto, na 6.685 bodova.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE