GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2021 / 07:17
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer skočio oko 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,6 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom, što se zahvaljuje dogovoru između demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Taj plafon određen je na 28.400 milijardi dolara, a dogovoreno je da će se do prosinca povećati za 480 milijardi dolara.

O tome se još treba glasati u Kongresu, no po svemu sudeći, zasad je izbjegnut kolaps saveznih financija.

„Tržište je poraslo zahvaljujući blagom pomaku Washingtona prema racionalnom rješenju koje omogućuje vlastima da mogu plaćati svoje račune, ispisati neke čekove”, kaže Kim Forrest, direktorica u tvrtki Bokeh Capital Partners.

Na burzi u Šangaju cijene su dionica porasle prvog dana trgovanja nakon praznika od gotovo tjedan dana, što se zahvaljuje podacima o jačanju aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u rujnu.

Posljednjih su mjeseci kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne struje u nekim regijama.

Unatoč današnjem rastu šangajske burze, ulagači su oprezni i ne žele previše riskirati uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u u rujnu.

Analitičari u anketi Dow Jonesa procjenjuju da je broj zaposlenih porastao za 500.000, nakon što je mjesec dana prije povećan za 235.000.

No, kako se poboljšava situacija na tržištu rada i kako se inflacija kreće na povišenim razinama, očekuje se da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu.

„Moguće je da podaci budu slabiji od očekivanja, no trebao bi biti veliki podbačaj da bi se Fed predomislio. Očekujemo da će u studenome najaviti smanjivanje iznosa za kupnju državnih obveznica. Budu li podaci o zapošljavanju doista snažni, dolar bi mogao ojačati jer bi to značilo da bi Fed mogao reagirati odmah”, pišu analitičari CBA u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar stabilan, cijene nafte porasle

A dok se čeka izvješće o zapošljavanju, na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće blizu najviših razina u godinu dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,24 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 111,40 na 111,80 jena.

Cijena eura kreće se, pak, oko 1,1555 dolara, kao i jučer u ovo doba.

A cijene su nafte porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,70 posto, 82,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 1,0 posto, na 79,05 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE