GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovanje oprezno
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2021 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno zbog strahovanja ulagača da će širenje delta soja koronavirusa usporiti oporavak gospodarstava u regiji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,5 posto.

Podršku tržištima pružio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dosad je poslovna izvješća objavilo više od 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je gotovo 90 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle oko 90 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još nedavno očekivali rast od 66 posto.

No, na tržištima ne vlada euforija jer se ulagači plaše da će širenje delta soja koronavirusa u regiji izazvati usporavanje oporavka globalnog gospodarstva.

U fokusu ulagača je Kina, gdje su vlasti uvele striktne epidemiološke mjere u područjima gdje se proširila delta varijanta. U 31 regiji pozvale su građane da ne putuju ako baš nije potrebno.

Ukupno je u Kini jučer zabilježeno 96 novozaraženih koronavirusom.

Kineska su tržišta pod pritiskom i zbog strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima, no posljednjih se dana pokušavaju stabilizirati.

Dolar stagnira, cijene nafte pale

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,05 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,25 na 109,00 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1880 dolara.

A cijene su nafte jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,40 posto, na 72,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 70,20 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE