GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi porasli treći uzastopni dan
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2020 / 07:45
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u četvrtak, treći dan zaredom, zahvaljujući optimizmu u vezi cjepiva protiv koronavirusa, no trguje se suzdržano s obzirom da se indeksi kreću na rekordnim razinama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto i kreće se oko najviše razine u povijesti.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,15 posto, a blago su pale i cijene dionica u Šangaju. U Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,4 i 0,5 posto.

Podršku tržištima pružila je jučerašnja vijest da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19.

Američke regulatorne vlasti za lijekove odlučivat će o cjepivima na sastanku idućega tjedna, dok su čelnici New Yorka kazali da prve isporuke cjepiva očekuju već 15. prosinca.

To je potaknulo nadu ulagača da će koronavirus, od kojega je ove godine u svijetu umrlo gotovo 1,5 milijuna ljudi, konačno biti zaustavljen.

Ipak, to jutros nije potaknulo euforiju jer su sve pozitivne vijesti o cjepivu već uglavnom ugrađene u cijene na tržištima.

„Cjepivo je već uračunato u cijene. Prije nekoliko mjeseci nitko nije znao koliko će štete koronavirus nanijeti svjetskom gospodarstvu, ni kako će proći predsjednički izbori u SAD-u. Sada su ta dva izvora nesigurnosti uklonjena s tržišta”, kaže Michael Frazis, portfelj menadžer u tvrtki Frazis Capital Partners, koji očekuje usporavanje rasta tržišta u idućem razdoblju.

Posljednjih mjesec dana, od kada su zaredale pozitivne vijesti o cjepivu protiv koronvirusa, cijene dionica na svjetskim burzama gotovo neprestano rastu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Dolar najslabiji u dvije i pol godine

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće na najnižim razinama od travnja 2018. godine jer se očekuju nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama.

Tako se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 91,04 boda, dok je jučer u jednom trenutku skliznuo na 90,98 bodova, najnižu razinu u dvije i pol godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,35 na 104,45 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2120 dolara, najvišu razinu od travnja 2018., dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2075 dolara.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 15 centi, na 45,13 dolara, dok je na londonskom tržištu pala 13 centi, na 48,11 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE