GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, stabilizirao se tehnološki sektor

Azijska tržišta: Indeksi porasli, stabilizirao se tehnološki sektor
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.09.2020 / 08:03
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u petak porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, što se zahvaljuje stabilizaciji Wall Streeta i rastu tehnološkog sektora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je jučer potonuo 2,15 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad od 11. lipnja.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,6 i 1,1 posto. U Singapuru, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,2 posto.

Azijske ulagače ponešto je ohrabrio jučerašnji blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon oštrog pada dan prije.

Pozitivno je na tržište utjecala vijest da Zastupnički dom Kongresa radi na paketu poticajnih fiskalnih mjera, vrijednom 2.200 milijardi dolara. Predsjednica tog doma Nancy Pelosi poručila je da je spremna pregovarati s Bijelom kućom o tom paketu poticaja.

Na Wall Streetu su jučer najviše porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa je taj sektor i jutros predvodnik rasta.

No, čak i s današnjim dobitkom azijski MSCI indeks na gubitku je od početka tjedna oko 4 posto, pa se očekuje njegov najveći tjedni pad od ožujka i izbijanja koronakrize.

Posljedica je to nesigurnosti na tržištima zbog usporenog oporavka gospodarstva, drugog vala širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,35 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,34 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,40 na 105,50 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1665 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, jutros blago porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,1 posto, na 41,98 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 40,37 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE