GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, popuštaju brige oko SAD-a

Azijska tržišta: Indeksi porasli, popuštaju brige oko SAD-a
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 07:25
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi indeksi su u četvrtak porasli kako popušta zabrinutost oko prolaska zakona o fiskalnoj odgovornosti u američkom Kongresu, dok je tečaj dolara pao prema jenu i euru jer rastu nade da bi Fed mogao u lipnju pauzirati s podizanjem kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica porastao je u četvrtak 0,45 posto, oporavivši se s najniže razine od 22. ožujka koju je dotaknuo dan ranije.

Istodobno, japanski Nikeei ojačao je 0,29 posto, a u plusu su i kineski burzovni indeksi i to oko pola posto.

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu navečer izglasao je velikom većinom izmjene zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojim se predviđa 'skidanje' granice zaduživanja američkoj vladi od 31.400 milijardi dolara, što je ključan korak kako bi se izbjegao bankrot SAD-a idućega tjedna. Sada će prijedlog izmjena tog zakona biti proslijeđen u Senat, gdje će se rasprava produljiti na vikend.

Većina analitičara predviđa da će taj zakon biti odobren u Kongresu, a američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu kako očekuje da će mu zakon doći na potpis do ponedjeljka.

"Zakon je prošao s velo velikom većinom, a uz tako veliku dvostranačku podršku vrlo je teško vjerovati da njegov prolazak u Senatu neće biti tek formalnost. Pozornost tržišnih sudionika sad se okreće zasjedanju Feda", rekao je Ray Attrill iz National Australia Bank.

Fed preskače dizanje kamatnih stopa u lipnju?

Tržišni sudionici danas procjenjuju svega 38 posto šansi da će Fed na zasjedanju 14. lipnja ponovno podići kamatne stope, za razliku od dana ranije, kada su smatrali da su šanse za njihovim podizanjem za četvrtinu postotnog boda na 70 posto.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE