GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, oživjele nade u ekonomski oporavak

Azijska tržišta: Indeksi porasli, oživjele nade u ekonomski oporavak
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, nakon što su dan prije pale na najniže razine u dva tjedna, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva, pa su snažno porasle cijene sirovina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Na samom početku trgovanja na azijskim je burzama vladao oprez jer je jučer na Wall Streetu S&P 500 indeks pao peti dan zaredom.

Pao je, i to za više od 2 posto, Nasdaq indeks, što je posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Zbog toga se i jutros u azijskom tehnološkom sektoru bilježe miješane izvedbe.

No, na dobitku su rudarski i industrijski sektor, što se zahvaljuje nadi ulagača da će se s novim poticajima ubrzati rast američkog gospodarstva, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer se ulagači plaše mogućeg jačanja inflacije.

Analitičari, naime, upozoravaju da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo Fed da poveća ključne kamate prije nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se dio ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli su jučer 1,37 posto. Od početka mjeseca porasli su za 26 baznih bodova, pa su na putu najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

„Realne kamatne stope u SAD-u sada su u pozitivnom području, što izaziva zabrinutosti u vezi mogućih posljedica po tržišta dionica. Više kamatne stope navode ulagače da razmotre oportunitentni trošak investicija. Dionice kompanija koje su znatno zadužene ili dionice koje ne donose prihod ulagačima mogle bi biti posebno ranjive”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

S obzirom na strahovanja od inflacije, u fokusu ulagača ovoga će tjedna biti izvješće predsjednika američke središnje banke u Kongresu.

Očekuje se da će Jerome Powell ponoviti da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

Dolar pao na najnižu razinu u više od mjesec dana

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu od polovice siječnja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,35 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,60 na 105,05 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2165 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2120 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle, pa se ponovno kreću oko najviših razina u više od godinu dana.

Cijena barela barela na američkom tržištu ojačala je 1,4 posto, na 62,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,6 posto, na 66,25 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE