GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija

Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima i novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, nastavivši uspon od prošloga tjedna, kada je porastao 1,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1,3 posto.

Podršku tržištima pružaju novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je prošloga tjedna objavljen niz boljih nego što se očekivalo podataka, koji ukazuju na oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Uz to, većina američkih kompanija i banaka, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, nadmašilo je očekivanja po pitanju zarada.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije tjedan dana očekivali rast od oko 25 posto.


Ulagače je ohrabrio i pad prinosa na američke državne obveznice s najviših razina u godinu dana, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka, jer dužnosnici američke središnje banke neprestano ponavljaju da će rast inflacije biti privremen i da će Fed nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

„Izuzetno poticajna monetarna i fiskalna politika i dalje podržava dobro okruženje po rizičnije investicije”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Podršku tržištima pruža i niz podataka koji kazuju na oporavak najvećih azijskih gospodarstava od koronakrize.

Prošloga je tjedna objavljeno da je u prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 18,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su jutros ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o japanskom izvozu prošloga mjeseca.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla, nakon što je prošloga tjedna pala 0,7 posto i zaronila na najnižu razinu u gotovo mjesec dana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,68 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91,55 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 108,80 na 108,75 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1,1955 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1980 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 5 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,8 posto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 62,70 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE