GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se otvaranje Sueskog kanala

Azijska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se otvaranje Sueskog kanala
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, dok su cijene nafte pale jer se očekuje ponovno otvaranje Sueskog kanala.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,35 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Singapuru porasle između 0,1 i 1 posto. U Australiji su, pak, blago pale.


Azijske ulagače ohrabrio je skok cijena dionica na Wall Streetu u petak, zahvaljujući čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke na tjednoj razini.

Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, koje je već ionako podržano golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

„Očekujemo da će ove godine svjetsko gospodarstvo porasti snažnih 6,4 posto, potaknuto golemim fiskalnim poticajima u SAD-u, što će pozitivno utjecati i na ostatak svijeta”, kaže Christian Keller, ekonomist u Barclaysu.

No, na tržištu postoje i zabrinutosti da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli utjecati na jačanje inflacije u SAD-u.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su jutros 1,66 posto, no i dalje su ispod 1,75 posto, nedavno dosegnute najviše razine u 13 mjeseci.

„Rast inflacije idućih mjeseci trebao bi biti prolazan i čini se da su središnje banke spremne zažmiriti na to”, kaže Keller.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nastavivši uzlazni trend od prošloga tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 92,77 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 92,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 109,65 na 109,50 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1760 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1795 dolara.

Pad eura posljedica je strahovanja ulagača da će se europska gospodarstva oporavljati sporije nego što se očekivalo zbog novog 'zatvaranja' u Europi i sporog provođenja cijepljenja protiv covida-19.

Cijene su nafte, pak, jutros pale jer se trgovci nadaju da će Sueski kanal uskoro biti ponovno otvoren. Cijena barela na američkom tržištu pala je 1,6 posto, na 60,00 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,4 posto, na 63,65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE