GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, nadoknađeni jučerašnji gubici

Azijska tržišta: Indeksi porasli, nadoknađeni jučerašnji gubici
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2022 / 07:24
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, no ne tako snažno kao na Wall Streetu dan prije, nakon što je američka središnja banka ponovno agresivno, u skladu s očekivanjima, povećala kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 0,8 posto. U Hong Kongu su, pak, pale 0,5 posto.

Podršku azijskim burzama pružio je jučerašnji snažni rast burzovnih indeksa na Wall Streetu. Dow Jones ojačao je 1,4 posto, dok je S&P 500 skočio 2,6, a Nasdaq indeks više od 4 posto.

Kao što se očekivalo, Fed je na sjednici u srijedu povećao ključne kamatne stope za daljnjih 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto.

Povećanje kamata za ukupno 1,5 posto u dva mjeseca predstavlja najagresivnije zaoštravanje monetarne politike od 1990.-ih godina. Fed na taj način nastoji suzbiti inflaciju, koja se trenutno kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, iznad 9 posto.

Ulagače je, međutim, ohrabrila izjava predsjednika Feda Powella na konferenciji za medije da će daljnji potezi središnje banke ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike.

„Nakon što je monetarna politika dodatno zaoštrena, u idućem razdoblju vjerojatno će biti prikladno usporiti taj tempo dok ne analiziramo ukupne učinke prilagodbe naše politike na gospodarstvo i inflaciju”, kazao je Powell.

Poručio je da se rast gospodarstva usporava, ali da ono nije u recesiji, na što, među ostalim, ukazuje snažno tržište rada.

Ulagači se, naime, plaše da će agresivno povećanje kamata gurnuti gospodarstvo u recesiju.

„Powell nije izričito najavio nikakvo daljnje povećanje kamata na sjednici u rujnu, pa se ulagači nadaju da je ciklus povećanja cijene novca pri kraju”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki The Leuthold Group.

Powell je poručio da se može očekivati usporavanje tempa povećanja kamata, ovisno o budućim pokazateljima.

Iduća sjednica Feda održat će se u rujnu, a u međuvremenu bit će objavljena dva izvješća o inflaciji i dva o situaciji na tržištu rada u SAD-u, pišu analitičari ING-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

„U tom se razdoblju puno toga može dogoditi, stoga nije čudno da je Fed oprezan s najavama. Glavni je cilj suzbiti inflaciju, a mi očekujemo da će Fed kamate u rujnu i studenome povećati za po 0,50 postotnih bodova, a u prosincu za daljnjih 0,25 postotnih bodova”, pišu analitičari ING-a.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta pala nakon odluka i poruka Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,32 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,02 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 137,00 na 135,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0210 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0145 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 0,60 posto, na 107,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,00 posto, na 98,25 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE