GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2022 / 08:30
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, kao i na američkim i europskim burzama u petak, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu oko 1 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1.3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0.5 i 2.5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan rast Wall Streeta u petak. Nakon višednevnog pada, američki burzovni indeksi skočili su oko 2 posto, što se zahvaljuje izvješću s američkog tržišta rada. U listopadu je broj zaposlenih povećan za 261.000, više nego što se očekivalo, ali najmanje još od kraja 2020. godine, dok je stopa nezaposlenosti porasla s 3.5 na 3.7 posto.

Prosječna plaća porasla je, pak, za 4.7 posto na godišnjoj razini, sporije u odnosu na 5 posto u rujnu. To je podržalo nade ulagača da se Fedovi ciljevi o usporavanju tržišta rada i slabljenju inflacijskih pritisaka ostvaruju te da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata.

Drugih razloga za rast azijskih tržišta baš i nema. Peking je demantirao špekulacije koje su se pojavile u petak da bi mogao popustiti strogu politiku nulte tolerancije covida-19. „Kako Kina ulazi u zimu, većina analitičara smatra da promjene u politici nulte tolerancije covida nisu vjerojatne barem do ožujka iduće godine”, kaže Tapas Strickland, ekonomist u NAB-u.

Uz to, jutros je objavljeno da je kineski izvoz u listopadu pao prvi put od polovice 2020. godine, za 0.3 posto na godišnjoj razini. Uvoz je, pak, pao 0.7 posto. To ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dolar ojačao, cijene nafte pale
A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon prošlotjednog pada za 0.5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0.3 posto, na 111.09 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0.4 posto, na 147.20 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0.9930 dolara, dok je u petak navečer iznosila 0.9960 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio dobitaka od prošloga tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 0.90 posto, na 97.70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.06 posto, na 91.65 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE