GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 07:12
Autor: SEEbiz / H
TOKYO – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer ulagači očekuju da će najveće središnje banke u svijetu i dalje podržavati oporavak gospodarstava od koronakrize, dok su cijene nafte pale više od 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu od kraja srpnja.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,5 i 1 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Većina azijskih tržišta raste jer se očekuju daljnje poticajne mjere kako u Japanu, tako i u Kini.

Kineska su tržišta nadoknadila gubitke od prošloga tjedna, kada su bila pod pritiskom naznaka usporavanja oporavka gospodarstva.

Ulagači se nadaju da će kineske vlasti u slučaju daljnjeg usporavanja oporavka povećati fiskalnu potrošnju i potaknuti kreditiranje.

Očekuje se i da će američka središnja banka voditi poticajnu monetarnu politiku dulje nego što se mislilo.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235.000, znatno manje u odnosu na očekivanih 750.000 i znatno manje nego mjesec dana prije.

S jedne strane, to pokazuje da se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, no s druge strane, to znači da bi Fed mogao još neko vrijeme zadržati goleme poticaje.

„Zapošljavanje u SAD-u oštro je usporeno. Mi i dalje očekujemo da će Fed signalizirati smanjenje poticaja na sjednici u rujnu, no sada očekujemo da taj proces započne u prosincu, a ne u studenom. Program kvantitativnog popuštanja vjerojatno će biti završen do polovice 2022. godine”, kaže Jonathan Millar, ekonomist u Barclays banci.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nadoknadivši dio gubitaka od prošloga tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,20 bodova, dok je u petak navečer iznosio 92,03 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 109,70 na 109,80 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1880 dolara, kao i u petak navečer.

A cijene su nafte jutros pale jer se trgovci plaše da će s usporavanjem oporavka gospodarstava oslabiti i potražnja za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,10 posto, na 71,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,05 posto, na 68,55 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, Nikkei 225, MSCI Asia Pacific Index, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE