GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna

Azijska tržišta: Indeksi porasli na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2020 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje poticajne gospodarske mjere, no trguje se suzdržano zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u blagom plusu.

Pritom je na Tokijskoj burzi jutros Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,8 i 1,5 posto. U Šangaju su, pak, blago pale, dok su u Hong Kongu skliznule 1 posto.


Skok Nikkei indeksa zahvaljuje se pisanju japanskih medija kako vlada priprema novi paket poticajnih gospodarskih mjera vrijedan oko 930 milijardi dolara, koji će biti usmjeren na financijsku pomoć kompanijama pogođenima pandemijom koronavirusa.

To je podržalo i većinu drugih azijskih burzi, dok nesigurnost proizlazi iz napetosti između SAD-a i Kine jer Washington poručuje da će oštro reagirati ako Kina nametne Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Kina je, naime, prošloga tjedna najavila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.


To je izazvalo nove prodemokratske prosvjede u Hong Kongu, pa su cijene dionica na tamošnjoj burzi jutros pale daljnjih 1 posto, nakon što su u petak potonule više od 5 posto.

„Rast tenzija između SAD-a i Kine oko Hong Konga, trgovinske politike i toga tko je odgovoran za širenje koronavirusa u svijetu povećava rizike da će se oporavak tržišta kapitala, koji traje od ožujka, završiti“, kaže Matthew Sherwood, analitičar u tvrtki Perpetual.

Svjetske su burze porasle oko 30 posto od polovice ožujka, kada su zbog koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Posljednjih mjeseci podršku burzama pružaju golemi fiskalni i monetarni poticaji, kao i postupno otvaranje gospodarstava nakon paralize uslijed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

No, pitanje je, kažu analitičari, koliko još ima prostora za rast cijena dionica, s obzirom da bi mogao izbiti drugi val širenja virusa i da bi oporavak gospodarstva mogao biti sporiji nego što ulagači priželjkuju.

Oprez na valutnim tržištima

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez, pa tečajevi ne osciliraju značajnije. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,80 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 99,78 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao sa 107,60 na 107,65 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0900 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nastavljajući uzlaznim trendom već peti tjedan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 33,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE