GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma

Azijska tržišta: Indeksi porasli na krilima američkog optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon jučerašnjeg blagog pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, pale oko 0,3 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za otprilike 0,4 posto, čime su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ponovno oživjele nade da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kazala je jučer da je optimistična, da bi poticaji mogli zaživjeti početkom idućeg mjeseca i da se pregovori nastavljaju u srijedu.

Predsjednik Donald Trump poručio je, pak, da je spreman prihvatiti prijedlog većih poticaja nego što je prije planirao čak i ako će se Republikanska stranka protiviti tome.

Bijela kuća zalaže se za paket fiskalne pomoći vrijedan oko 1.800 milijardi dolara, dok demokrati u Zastupničkom domu inzistiraju na svom prijedlogu poticaja, koji doseže vrijednost od 2.200 milijardi dolara.

„Bez obzira tko će pobijediti na predsjedničkim izborima, dobit ćemo poticaje. Vjerujem da će se prije ili kasnije pregovarači usuglasiti jer mnogim su sektorima poticajne mjere nužne”, kaže

Brian Reynolds, strateg u tvrtki Reynolds Strategy.

Tržišta se već tjednima kreću gotovo isključivo na temelju nade u nove poticajne mjere jer je oporavak gospodarstva od koronakrize izgubio na zamahu, pa su novi poticaji nužni.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi i nekim dijelovima SAD-a.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom i zaronila na najnižu razinu u mjesec dana, što je posljedica optimizma ulagača u vezi poticajnih mjera u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,92 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,45 na 105,30 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1845 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1770 dolara.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta jutros pale jer daljnje širenje koronavirusa vodi do novih restriktivnih mjera, što bi moglo narušiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,6 posto, na 42,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 41,50 dolara.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 5.889 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 posto, na 12.736 bodova. Pariški CAC ostao je, pak, nepromijenjen na 4.929 bodova.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE