GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi dan zaredom
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, pa su problemi s američkim hedge fondom u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,1 posto. U Australiji su, pak, pale 0,7 posto.


Podršku tržištima pružaju očekivanja da bi se oporavak gospodarstava od koronakrize uskoro trebao ubrzati zbog novih fiskalnih poticaja u SAD-u i postupne normalizacije društvenog i gospodarskog života zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19.

Pritom su splasnule zabrinutosti u vezi jučerašnjih vijesti da bi Nomura i Credit Suisse mogli izgubiti milijarde dolara jer američki hedge fond Archegos Capital ne može izvršiti svoje obveze.

„Zabrinutosti su vrlo specifične i povezane s malim brojem hedge fondova. Ne očekujemo sustavne poremećaje”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, koje je već ionako podržano golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

No, na tržištu postoje i zabrinutosti da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli utjecati na jačanje inflacije u SAD-u.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su jutros 1,73 posto, pa se kreću nedaleko najviših razina u 13 mjeseci.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nastavivši uzlazni trend od prošloga tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,96 bodova, najviše razine u četiri i pol mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,77 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,50 na 109,90 jena, najvišu razinu u godinu dana.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1760 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, a time i jačanju potražnje za 'crnim zlatom'.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,2 posto, na 61,65 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,15 posto, na 65,10 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE