GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar oštro pao

Azijska tržišta: Indeksi porasli, dolar oštro pao
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u četvrtak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je tečaj dolara oštro pao jer ulagači očekuju usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa američkog Feda i ostalih središnjih banaka.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast Wall Streeta drugi dan zaredom, nakon što je zapisnik sa sjednice čelnika američke središnje banke pokazao da bi se povećanje kamatnih stopa uskoro moglo usporiti.

Dow Jones ojačao je 0,28 posto, dok je S&P 500 porastao 0,59, a Nasdaq indeks 0,99 posto.

Zapisnik Feda učvrstio je tezu da će Fed u prosincu povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

A usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike moguće je jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti u SAD-u slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača gospodarstva, usporava.

No, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cijenu novca.

Jutros je južnokorejska središnja banka ponovno povećala ključne kamate, ali za samo 0,25 postotnih bodova, na 3,25 posto.

Zahvaljujući tome, južnokorejski burzovni indeks Kospi među najvećim je dobitnicima.

Dolar oštro pao, cijene nafte u minusu drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta oštro pala, nakon objave zapisnika Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 105,85 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 107,15 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 141,20 na 138,85 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0420 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0305 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile kliziti, nakon što su jučer potonule više od 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,15 posto, na 85,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,20 posto, na 77,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE