GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli četvrti uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi porasli četvrti uzastopni dan
SERIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2023 / 08:00
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burama u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, dosegnuvši najviše razine u četiri mjeseca, jer se ulagači nadaju ubrzanju rasta kineskog gospodarstva, s obzirom da vlasti popuštaju restriktivne covid mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, ojačavši četvrti dan zaredom, pa je dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,1 posto.

Na burzama vlada dobro raspoloženje jer se ulagači nadaju da će se rast kineskog gospodarstva uskoro ubrzati, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere.

Mnoge bolnice i groblja javljaju da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od covida, no ulagači se nadaju da će se jednom, kada val zaraze prođe, život i potrošnja vratiti u normalu, pa ne obraćaju pažnju na trenutne probleme.

Tim više što je kineska središnja banka jutros poručila da će pružiti financijsku podršku domaćoj potrošnji, ključnim investicijskim projektima i tržištu nekretnina.

„Ponovno otvaranje Kine ima veliki utjecaj širom svijeta. Potiče turizam i potrošnju, a moglo bi i ukloniti uska grla u nabavnim lancima, koja su proizvođačima zadavala probleme u 2022.”, kaže Joanne Goh, analitičarka u banci DBS.

Podršku tržištima pruža i jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0,40 posto, dok je S&P 500 porastao 0,75 posto, a Nasdaq indeks 0,69 posto.

U fokusu ulagača bio je zapisnik s posljednje lanjske sjednice čelnika američke središnje banke, na kojoj su ključne kamate povećane za 0,50 postotnih bodova, nakon niza povećanja za po 0,75 postotnih bodova.

Premda je tempo podizanja kamata usporen, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je tada da je suzbijanje inflacije Fedov prioritet, da će kamate biti dodatno povećane i da će biti zadržane na povišenim razinama dulje nego što se prije očekivalo.

Unatoč tome, ulagači se nadaju da će kamate na kraju ciklusa povećanja biti niže nego što čelnici Feda procjenjuju i da će središnja banka početi smanjivati kamate već ove godine, premda je Fed signalizirao da bi to mogao učiniti tek u 2024. godini.

Premda zapisnik Feda nije podržao te nade ulagača, cijene su dionica jučer porasle jer, na tržištu se i dalje procjenjuje da će konačna kamata biti ispod razine od 5 posto.

Stoga su ulagači zanemarili i jučerašnju izjavu predsjednika ogranka Feda u Minneapollisu Neela Kashkarija da Fed mora nastaviti podizati kamate i da bi, po njegovim procjenama, kamata prije stanke u ciklusu trebala iznositi 5,4 posto.

„Tržište je poput djeteta koje traži sladoled. Roditelji kažu 'ne', no dijete nastavlja tražiti sladoled jer su roditelji prije znali pokleknuti. Tako tržište i dalje očekuje da će dobiti sladoled, ali ne tako brzo kako je mislilo”, objašnjava Burns McKinney, portfelj menadžer u tvrtki NFJ Investment Group LLC.

McKinney smatra da zapisnik pokazuje da se dužnosnici Feda plaše da bi neopravdano ublažavanje financijskih uvjeta zakompliciralo njihove napore u borbi protiv inflacije.

Ističe i to da je jasno da će Fed usporiti ritam povećanja cijene novca kako ne bi gurnuo gospodarstvo u recesiju, ali da se može očekivati da će kamate ostati povišene dulje nego što se prije očekivalo.

Dolar oslabio, cijene nafte nadoknađuju gubitke

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,06 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,47 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 130,75 na 131,85 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,0620 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0565 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon oštrog pada u prvim danima nove godine. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 1,17 posto, na 78,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,24 posto, na 73,75 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE