GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi porasli četvrti uzastopni dan

Azijska tržišta: Indeksi porasli četvrti uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 07:10
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijen učinkovit lijek protiv koronavirusa, a podršku tržištima pruža i daljnji rast cijena nafte.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u plusu 0,8 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od polovice ožujka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,9 i 2,3 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast Wall Streeta, nakon vijesti da je eksperimentalni protuvirusni lijek remdesivir američkog proizvođača Gilead Sciencea ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

Taj proizvođač već je jednom objavio da bi se remdesivirom mogao liječiti covid-19, no nedavno je Kina objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju.

„Tržištu pomaže svaka pozitivna vijest o mogućem lijeku, no ne treba računati na brzo rješenje problema. Za tržišta je ključno da je širenje virusa pod kontrolom“, kaže Sean Callow, analitičar u Westpacu.

Zbog toga su ulagači zanemarili jučer objavljeni podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju potonuo 4,8 posto, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su jučer ključne kamatne stope nepromijenjene, blizu nuli, kao što se i očekivalo.

Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je da bi u tekućem kvartalu gospodarstvo moglo pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena, no kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom. Poručio je i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s oživljavanjem gospodarstava ojačati i potražnja za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 3,9 posto, na 23,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 16,15 dolara.

Dolar stagnira

A na valutnim tržištima tečajevi jutros ne osciliraju značajnije. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,67 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,55 na 106,75 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0840 dolara.

Ulagači su oprezni uoči današnje sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB), od kojih se očekuju daljnje poticajne mjere, s obzirom da se europski čelnici ne mogu dogovoriti oko fiskalnih poticaja.

„Od ECB-a se očekuje da učini sve što može putem programa kupnje obveznica“, poručuju analitičari singapurske DBS banke.
I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,63 posto, na 6.115 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,89 posto, na 11.107 bodova, a pariški CAC 2,22 posto, na 4.671 bod.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Apple, Shanghai Composite Index, Nikkei 225, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE