GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog neizvjesnosti u SAD-u

Azijska tržišta: Indeksi pali zbog neizvjesnosti u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer je sve manje vjerojatno da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora i jer se nastavlja širenje koronavirusa u Europi i dijelovima SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, nakon višednevnog rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,5 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,4 posto, jer su sve manji izgledi da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize do predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kazala je u nedjelju da bi dogovor s Bijelom kućom o poticajnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka.

Predsjednik Donald Trump poručivao je posljednjih dana da je spreman povećati poticaje, pa bi prijedlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći mogao biti veći od 1.800 milijardi dolara.


No, Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od prijedloga demokrata koji doseže vrijednost od 2.200 milijardi dolara.

Pelosi i ministar financija Steven Mnuchin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju, pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket poticaja moguć prije predsjedničkih izbora 3. studenoga, poručeno je jučer iz ureda predsjednice Zastupničkog doma.

Na tržištima vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

„Ulagači su zasigurno zabrinuti u vezi novih poticaja američkom gospodarstvu, no pad cijene dionica vjerojatno je više posljedica pozicioniranja ulagača uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Mislite li da se ulagači žele izložiti uoči takvog događaja koji bi mogao izazvati znatne oscilacije”, kaže Chris Weston, direktor u brokerskoj kući Pepperstone.

Osim toga, ulagače zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a, kao i u Europi.

Mnoge europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordni rast broja novooboljelih, pa se ponovno uvode restriktivne mjere usmjerene na suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 93,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,74 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 105,45 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1770 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1712 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale jer daljnje širenje koronavirusa vodi do novih restriktivnih mjera, što bi moglo narušiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,60 posto, na 42,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 40,69 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE