GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u

Azijska tržišta: Indeksi pali uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni riziku uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,85 posto, nakon tri dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,1 posto. U Južnoj Koreji su marginalno porasle, dok se u Šangaju zbog praznika i dalje ne radi.

Nakon tri dana rasta, azijske su burze jutros pale, pa tako prate smjer američkih burzovnih indeksa. Na Wall Streetu je, naime, Dow Jones jučer oslabio za 1,15 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,02, a Nasdaq indeks 0,68 posto.

Nakon snažnog skoka početkom tjedna, ti su indeksi pali drugi dan zaredom jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u rujnu broj zaposlenih porastao za 250.000.

Veći rast zapošljavanja mogao bi loše utjecati na dionice jer bi to značilo da je tržište rada i dalje snažno i da bi Fed mogao nastaviti agresivno povećavati kamatne stope.

Slabiji rast zapošljavanja značio bi, pak, suprotno - da tržište rada slabi. A to bi moglo oslabiti inflacijske pritiske, što bi, pak, moglo navesti Fed da uspori tempo podizanja cijene novca.

Početkom tjedna cijene su dionica snažno porasle upravo zbog toga što je na tržištu prevladalo mišljenje da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata.

Fed ne popušta

No, čelnici središnje banke iz dana u dan ponavljaju da ne odustaju od svojeg prioriteta – suzbijanja inflacije po svaku cijenu.

Charles Evans, predsjednik ogranka Feda u Chicagu, kazao je jučer da do kraja godine očekuje daljnje povećanje kamata za 1,25 postotnih bodova jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata moglo izazvati recesiju.

„Postoji mogućnost da će s daljnjim povećanjem kamata Fed gurnuti gospodarstvo u recesiju”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Dolar ojačao, cijene nafte i dalje rastu

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom, nakon poruka čelnika Feda o daljnjem agresivnom povećanju kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 112,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,85 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 144,55 na 145,05 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9790 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9915 dolara.

Cijene nafte, pak, rastu peti dan zaredom jer ih podržava odluka OPEC-a i saveznika tog kartela o smanjenju proizvodnje idućih mjeseci.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 19 centi, na 94,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 24 centa, na 89,37 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE