GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali unatoč rastu kineskog BDP-a

Azijska tržišta: Indeksi pali unatoč rastu kineskog BDP-a
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 07:22
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale zbog rasta tenzija između SAD-a i Kine te širenja koronavirusa u svijetu, pa ulagače nisu oraspoložili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 1,4 posto.

Jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu nije impresionirao azijske ulagače jer su zabrinuti zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine po nizu pitanja.

Između dva najveća svjetska gospodarstva vodi se borba za kontrolu nad naprednim tehnologijama, a Washington i Peking ne slažu se ni po pitanju građanskih prava u Hong Kongu, pa si međusobno prijete sankcijama.

Ulagači se, također, plaše da bi drugi val širenja koronavirusa mogao dovesti do novih restriktivnih mjera, koje bi usporile oporavak gospodarstava od koronakrize.

„Uspon tržišta dionica ograničen je zbog nastavka širenja koronavirusa i tenzija između dva najveća svjetska gospodarstva. S druge strane, pad tržišta ograničen je zbog niskih kamatnih stopa i naznaka oporavka kineskog gospodarstva”, kaže Masayuki Kichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Kineski BDP porastao 3,2 posto

Jutros je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je veći rast u odnosu na 2,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

To predstavlja i snažan zaokret u odnosu na rekordni 6,8-postotni pad u prvom kvartalu, kada je kinesko gospodarstvo bilo pod pritiskom koronakrize.

Ipak, nisu još svi gospodarski sektori u zamahu. Jutros objavljeni podaci pokazali su i da se industrijska proizvodnja oporavlja, ali i da je pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,05 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,10 na 106,95 jena.

U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,1405 dolara.

A cijene su nafte jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 43,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 40,90 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE