GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom

Azijska tržišta: Indeksi pali treći dan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su iznenadni oštar pad Wall Streeta i daljnje širenje koronavirusa naveli ulagače da povuku dio zarade s tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,8 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,9 i 2,1 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednja tri mjeseca.

Analitičari kažu da nema nekog jasnog uzroka tog pada nego da se čini da su se mnogi ulagači u isto vrijeme odlučili povući s tržišta, s obzirom da su burzovni indeksi početkom tjedna dosegnuli najviše razine u povijesti, premda koronakriza još nije savladana.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle zahvaljujući poticajnim mjerama monetarnih i fiskalnih vlasti, kao i nadi ulagača da će cijepljenje protiv koronavirusa dovesti do brzog oporavka gospodarstva u samo nekoliko mjeseci.

No, te su nade pokolebane zbog pojave novih sojeva koronavirusa, daljnjeg širenja virusa i spore distribucije cjepiva u SAD-u i Europi.

Poruke Feda – povratak u realnost

Zbog toga su ulagači više pažnje posvetili ne baš optimističnom osvrtu na gospodarstvo čelnika američke središnje banke nego njihovom obećanju da će i dalje podržavati gospodarstvo.

Jučer su, naime, čelnici Feda, nakon dvodnevne sjednice, poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

No, Fed je upozorio i da se tempo oporavka gospodarstva i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije.

„Gospodarstvo je još daleko od naših ciljeva u vezi inflacije i monetarne politike i vjerojatno će trebati još neko vrijeme dok se na postigne daljnji napredak”, kazao je nakon sjednice predsjednik Feda Jerome Powell.

Čini se da je to razočaralo ulagače koji su se nadali optimističnijem osvrtu na gospodarsku situaciju.

„Fedove poruke o usporavanju tempa oporavka i da će oporavak gospodarstva ovisiti o tempu cijepljenja nisu nove vijesti, no to je ulagače vratilo u realnost, pa su splasnule nade u brzi oporavak”, kaže Rodrigo Catril, strateg u NAB-u.

Zbog toga pritisku nisu odoljele ni ulagačima omiljene dionice Facebooka i Applea, koje su jutros pojeftinile, premda su ti tehnološki divovi izvijestili o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Špekulacije i rekordne razine cijena

S obzirom na rekordne razine cijena dionica, premda koronakriza još nije završena, pojedini analitičari posljednjih su dana upozoravali da bi 'balon' na Wall Streetu mogao puknuti. Naime, odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosegnuo je najviše razine od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

A da je na tržištu puno špekulacija pokazuje i primjer trgovine videoigara GameStop. Cijena dionice te kompanije porasla je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora, koji podižu cijenu te dionice, i fondova i drugih profesionalnih ulagača, koji su igrali na pad cijene.

„Ovo je opasna igra za obje uključene strane, bez obzira igrate li na rast ili pad cijene. Ako se previše približite vatri, mogli biste se opeći”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla jer se američka valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je 90,75 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,22 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 103,70 na 104,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,2090 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2160 dolara.

Pad cijena dionica na svjetskim burzama pritisnuo je i cijene nafte. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,4 posto, na 52,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 55,50 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE