GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijska tržišta: Indeksi pali, prijeti duboka recesija

Azijska tržišta: Indeksi pali, prijeti duboka recesija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače obeshabrili slabi makroekonomski podaci iz SAD, što ukazuje da bi gospodarske štete od koronakrize mogle biti veće nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,3 i 1,4 posto. U Šangaju, pak, stagniraju.

Nakon dva dana rasta azijskih burzi, ulagače je pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Promet u trgovini na malo u SAD-u pao je u ožujku 8,7 posto, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci.

Posljedica je to strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Amerikancima naloženo da ostanu kod kuće.

Sve to ukazuje na oštar pad osobne potrošnje, koja čini oko dvije trećine gospodarske aktivnosti SAD-a.

Uz to, industrijska je proizvodnja u ožujku potonula 5,4 posto, što je njezin najveći pad od 1946. godine.

S obzirom na te i druge loše podatke iz ožujka, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da bi u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti i 10,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine.

Kako se blokada dijelova gospodarstva u travnju proširila na više država SAD-a, u drugom bi tromjesečju američki BDP mogao pasti i 30 posto.

Prijeti duboka recesija

Ekonomisti JPMorgana očekuju čak pad od 40 posto, nakon 10-postotnog pada u prvom kvartalu.

Međunarodni monetrani fond (MMF) objavio je, pak, u četvrtak da bi rast gospodarstva u azijskoj regiji u ovoj godini mogao skliznuti na nulu, po prvi put u 60 godina, jer su izvoznici pogođeni slabljenjem potražnje, dok su mjere protiv virusa natjerale ljude da ostanu kod kuće.

„To je samo podsjetnik koliko je duboka slabost gospodarstva. Problem je što nitko ne zna koliko će to trajati“, kaže Paul Chew, direktor u tvrtki Phillip Securities.

Zbog slabosti gospodarstva slabi su i poslovni rezultati komapnija.

Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto.

Ništa bolja situacija nije ni u azijskim kompanijama, kažu analitičari.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, nakon što je danima slabio.

Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,90 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,85 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,05 na 107,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0985 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,66 posto, na 28,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 19,98 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE